Hey lifter, wat leuk dat je dit leest! Volgens mij ben jij opzoek naar wat meer informatie over lifting straps. Goed nieuws, in deze blog staat alles wat je wil weten over dit hulpmiddel.
Wat zijn straps en waarom zou je ze gebruiken?
Wanneer je naar de sportschool gaat zijn er verschillende hulpmiddelen die je kunt gebruiken; één hiervan zijn straps. Dit zijn smalle banden met een lus eraan, deze lus gaat om je pols en het overige gedeelte wordt om de barbell gewikkeld. Hierdoor wordt je grip beter en kun je bepaalde oefeningen beter uitvoeren. Zo kun je bijvoorbeeld je rug of benen zwaarder trainen, doordat je armen niet eerder vermoeid zijn dan je doelspier, en behaal je veel sneller resultaat!
Wanneer lifting straps gebruiken?
Je gebruikt straps of chalk wanneer de spieren in je onderarmen of handen, die zorgen voor grip, minder sterk zijn dan de spiergroep die je wil trainen (de doelspier). Je kunt straps gebruiken bij oefeningen zoals een Romanian deadlift of een barbell row.
Je gebruikt de straps dus wanneer je onderarmen niet genoeg kracht hebben om de gewenste spiergroep te vermoeien. De spieren in je onderarmen en handen moeten natuurlijk ook getraind worden, probeer dus niet altijd gelijk die straps erbij te pakken of wissel een keer af met chalk (magnesium waardoor je handen niet van de barbell glijden).
Hoe gebruik ik lifting straps?
Stappenplan straps gebruiken:
- Schuif het platte uiteinde van de strap door de lus heen. Zorg dat je de straps zo door de lus schuift dat wanneer je de lus om je pols doet de strap bij beide handen tussen de duim en wijsvinger ligt.
- Doe de lus om je pols, het overige gedeelte van de strap moet naar voren wijzen.
- Wikkel de strap onderlangs om de barbell heen, op schouderbreedte.
- Verschuif eventueel nog, zorg dat je de barbell in het midden vasthoudt. Bij de meeste barbells staat het midden gemarkeerd met een stukje ruw staal. Het gedeelte waar jij de barbell vasthoudt is vaak ook ruw gemarkeerd.
- Begin met de oefening.
Tip: heb je de straps om de barbell maar zitten ze niet strak genoeg? Draai met je handen om de stang om te strap strakker aan te draaien.
Bij welke oefeningen gebruik je straps?
Straps worden het meest gebruikt bij pull-oefeningen zoals een barbell row of een deadlift. Ook zijn ze te gebruiken bij een lat pulldown, een Romanian deadlift of een weighted pull up. Bij deze oefeningen train je spiergroepen die sterker zijn dan je onderarmen en handen. Als je net begint met sporten zal je nog niet zoveel hinder ervaren zonder straps, maar wanneer je de oefening alleen voelt in je onderarmen en handen, in plaats van de spiergroep die je eigenlijk wil trainen, is het tijd om straps aan te schaffen.
Leer, nylon of katoenen lifting straps?
Veel sporters gebruiken nylon straps, omdat deze niet rekbaar zijn en daardoor heel stevig. Een nadeel van nylon straps is dat het minder goed zweet opneemt, daardoor verslechteren de straps na verloop van tijd. Als je de straps goed laat drogen na gebruik, gebeurt dit niet snel.
Vaak zijn de nylon straps, net als de katoenen versie, voorzien van een padding bij de pols. Dit is om te voorkomen dat het stugge materiaal gaat schuren, maar dit maakt de straps ook onnodig dik.
Sommige straps zijn van katoen, deze zijn geschikt voor als je net begint met het gebruik van straps. In tegenstelling tot nylon neemt katoen beter zweet op en zijn ze iets rekbaar. Ga je beginnen aan het zwaardere werk, probeer dan eens de leren variant.
Leren straps hebben een luxere uitstraling en zorgen voor minder wrijving op de huid, ook kun je ze op maat laten maken. Daarbij gaan ze erg lang mee en rekken ze niet uit bij zware belasting. Leren straps zijn erg geschikt voor het zwaardere werk. Ga je 250 kilo of meer tillen, kunnen er wel wat striemen ontstaan op je huid. Een nadeel van leren straps is dat ze in het begin wat stugger zijn, je kunt ze dan minder makkelijk om de barbell wikkelen. Dit is na twee weken gebruiken voorbij en dan wikkelen de leren straps heel soepel om de stang.
Conclusie
Uiteindelijk komt het neer op hoe zwaar je tilt en je persoonlijke voorkeur, probeer de verschillende varianten en ervaar welke jij het prettigst vindt.
Hopelijk zijn al je vragen over lifting straps beantwoord. Mocht je nog vragen hebben, kun je altijd een sportschoolmedewerker of personal trainer benaderen. Zij vinden het helemaal niet erg om iets uit te leggen.