De Lifting Belt: Trash or Treasure?

De Lifting Belt: Trash or Treasure?

Ah, de lifting belt – het onmiskenbare teken dat je het heiligdom der ijzervreters betreedt. Maar is deze welbekende fitnessriem een sleutel tot krachtig succes of gewoon een stijlvolle gym-accessoire? 

Laten we een reisje door de tijd maken, de voor- en nadelen op een rijtje zetten, en een blik werpen op wat de wetenschap ons vertelt. Pak je shake erbij en lees mee!

 

Een Vleugje Geschiedenis: Van Leer tot Hightech

De lifting belt heeft een geschiedenis die bijna net zo rijk is als die van het gewichtheffen zelf. Begonnen als een simpele lederen band om de lendenen van oude krachtpatsers, tot de geavanceerde, op maat gemaakte wonderen van vandaag de dag. Deze evolutie van de lifting belt laat zien hoe serieus we krachttraining zijn gaan nemen. Maar wat zegt dat over het gebruik ervan?

 

Hoe Werkt Zo'n Riem Nou Eigenlijk?

Simpel gezegd, een lifting belt helpt je nog beter te bracen (oftewel de Valsalva Manoeuvre uitvoeren). Je braced tegen de belt aan wat extra druk in je buikholte creëert, waardoor je rug een steuntje in de rug krijgt. 

Denk aan het als het opblazen van een ballon in je buik, die je wervelkolom ondersteunt tijdens het tillen van zware gewichten. Handig tijdens squats, deadlifts, en elk moment waarop je je superheldenkracht moet laten zien.

Wil je weten hoe je deze techniek toepast? Binnenkort leggen we je uit wanneer, hoe en waarom je braced in een nieuwe post.

 

De Voordelen: Waarom De Lifting Belt Je Beste Vriend Kan Zijn

  • Supersteun voor je Rug: Door de intra-abdominale druk (de ballon) te verhogen, krijgt je rug extra steun, waardoor de kans op blessures vermindert. Dus ja, het is alsof je een persoonlijke rugwachter hebt tijdens je lifts. 
  • Boost Je Prestaties: Er zijn wetenschappelijke bewijzen dat het dragen van een riem je net dat extra zetje kan geven om zwaardere gewichten te tillen. Wie wil er nou geen persoonlijk record breken met een beetje hulp?

 

De Nadelen: De Andere Kant van de Medaille

  • Riem Afhankelijkheid: Net als bij je favoriete kop koffie in de ochtend, kun je te afhankelijk worden van je lifting belt. Gebruik je hem te vaak, dan kunnen je core-spieren besluiten op vakantie te gaan, wat je op lange termijn niet sterker maakt. 
  • Bloeddrukprikkel: Ja, diezelfde druk die je rug steunt, kan je bloeddruk tijdelijk verhogen. Niet ideaal als je bloeddruk al hoger is dan de scores van je favoriete games.

 

Wat Zegt de Wetenschap?

Laten we de wetenschap achter de lifting belt ontrafelen, in een taal die we allemaal begrijpen, zonder te verdwalen in het jargon. Een greep uit al het beschikbare onderzoek waarvan de conclusies veelal in dezelfde richting wijzen.

 

Een Steun en Toeverlaat voor je Rug

Eerst en vooral, de lifting belt is jouw rug's beste vriend tijdens zware lifts. Een studie gepubliceerd in Spine benadrukt: ‘de stabiliteit van de lumbale wervelkolom kan aanzienlijk worden verhoogd door het dragen van een abdominale riem en/of het verhogen van de intra-abdominale druk’ (Miyamoto et al., 1999). Dit onderzoek ondersteunt het idee dat een lifting belt bijdraagt aan het actief stabiliseren van de kern van het lichaam tijdens het uitvoeren van zware lifts. Denk aan het als een knuffel voor je middel die zegt: "Ik heb je rug, maat." Deze "knuffel" verhoogt de stabiliteit van je onderrug door wat ze noemen de 'intra-abdominale druk' te verhogen. Simpel gezegd, het zorgt ervoor dat de druk in je romp toeneemt, waardoor je rug extra beschermd wordt tijdens het tillen van zware gewichten. 

Interessant is dat volgens deze studie (Kingma et al., 2006) het dragen van een lifting belt de druk op je wervelkolom met ongeveer 10% kan verminderen. Maar er is een voorwaarde: dit gebeurt alleen als je diep ademhaalt voordat je tilt. Dus, neem een diepe ademteug, houd het vast, en voila, je hebt een natuurlijke bescherming tegen de druk. Dit benadrukt het belang van zowel de techniek van de Valsalva Manoeuvre als het correcte gebruik van de lifting belt tijdens het tillen.

 

Meer Druk, Meer Kracht?

Nu wordt het interessant. Het gebruik van een lifting belt zorgt niet alleen voor meer druk in je buik (denk aan de knuffel & ballon) en dus minder druk op je wervelkolom, maar dit kan je ook helpen om sterker te worden. Een onderzoek toont aan dat deze druk je helpt om je rug en buikspieren beter te gebruiken tijdens het tillen (Lander et al., 1992). Het is alsof je een soort van interne superhero riem aandoet die je superkrachten geeft 

 

Spinal Shrinkage en Trunk Stabilisatie

Een andere studie wijst uit dat het gebruik van een belt kan bijdragen aan het verminderen van de zogenaamde 'spinal shrinkage', een tijdelijke vermindering in de hoogte van de wervelkolom die optreedt na het tillen van zware gewichten. Ook dit suggereert voordelen van het dragen van een lifting belt in het stabiliseren van de romp (Bourne & Reilly, 1991).

 

De Grote Squat Show

Tijdens de squat, de oefening waarbij je door je knieën buigt alsof je op een onzichtbare stoel gaat zitten, speelt de lifting belt een dubbelrol. Het helpt niet alleen je rug te beschermen, maar ook om je beenspieren efficiënter te gebruiken. Dit betekent dat je door de invloed van de belt op de activiteit van de romp- en beenmusculatuur en ook op de gewrichtskinematica meer gewicht kunt tillen zonder je zorgen te maken over blessures. (Zink et al., 2001).

 

De Deadlift Dans

Last but not least, voor de liefhebbers van de deadlift, blijkt dat de combinatie van een lifting belt en lifting straps je kan helpen om soepeler en met minder moeite te tillen. Het is alsof je een geheime danspartner hebt die je helpt om soepel door je lifts te bewegen. Interessant is dat deze combinatie positieve effecten kan hebben op de kinematica van de deadlift, de tijd die nodig is om een deadlift uit te voeren, en de waargenomen inspanning bij mannelijke recreatieve gewichtheffers (Lee et al., 2022). Dit suggereert dat trainers het gebruik van een riem en straps samen kunnen aanbevelen voor gewichtheffers tijdens deadlift trainingen.

 

Conclusie: De Lifting Belt, Jouw Gym Buddy

Dus, wat hebben we geleerd? De lifting belt is veel meer dan een mode-statement. De wetenschap achter de lifting belt is duidelijk: het biedt niet alleen mechanische steun, maar verhoogt ook de intra-abdominale druk, verbetert de stabiliteit van de lumbale wervelkolom, vermindert de compressiekrachten op de wervelkolom en kan de uitvoering en perceptie van oefeningen zoals de deadlift en squat verbeteren. 

Het is jouw persoonlijke gym buddy die zorgt voor dat extra beetje steun wanneer je het het meest nodig hebt. Het gebruik van een lifting belt, in combinatie met de juiste ademhalingstechnieken en bewustzijn van het eigen lichaam, kan een waardevolle bijdrage leveren aan zowel de prestaties als de veiligheid van powerbuilders. Dus de volgende keer dat je die belt aantrekt, weet je dat je niet alleen stijlvol, maar ook slim bezig bent. 

Zoals altijd, is het belangrijk om individuele behoeften en doelen in overweging te nemen, en professioneel advies te zoeken bij het integreren van nieuwe technieken en hulpmiddelen in je training. De lifting belt is misschien niet voor iedereen weggelegd, maar kan een krachtige bondgenoot zijn in je powerbuilding avonturen.

Met een wetenschappelijk onderbouwde benadering kan de lifting belt je helpen je krachttraining naar the next level te tillen. Het belangrijkste is om te weten wanneer en hoe je deze gym buddy inzet voor jouw training.  

En onthoud, de ware kracht zit in jou – de riem is er alleen maar om dat een beetje te ondersteunen. 

Happy lifting!

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.

  • Leren Lifting Straps van LFTR Gear

    Leren Lifting Straps van LFTR Gear

    Gerbert Monteba

    Ontdek hoe de leren lifting straps van LFTR Gear je krachttraining naar een hoger niveau kunnen tillen. Leer waarom deze straps superieur zijn aan katoenen alternatieven en hoe ze je...

    Leren Lifting Straps van LFTR Gear

    Gerbert Monteba

    Ontdek hoe de leren lifting straps van LFTR Gear je krachttraining naar een hoger niveau kunnen tillen. Leer waarom deze straps superieur zijn aan katoenen alternatieven en hoe ze je...

  • De Lifting Belt: Trash or Treasure?

    De Lifting Belt: Trash or Treasure?

    Gerbert Monteba

    Ah, de lifting belt – het onmiskenbare teken dat je het heiligdom der ijzervreters betreedt. Maar is deze welbekende fitnessriem een sleutel tot krachtig succes of gewoon een stijlvolle gym-accessoire? ...

    De Lifting Belt: Trash or Treasure?

    Gerbert Monteba

    Ah, de lifting belt – het onmiskenbare teken dat je het heiligdom der ijzervreters betreedt. Maar is deze welbekende fitnessriem een sleutel tot krachtig succes of gewoon een stijlvolle gym-accessoire? ...

  • Straps Guide: Alles wat je wilt weten over lifting straps

    Straps Guide: Alles wat je wilt weten over lift...

    Laura Geurtsen

    Je gebruikt straps wanneer de spieren in je onderarmen of handen, die zorgen voor grip, minder sterk zijn dan de spiergroep die je wil trainen (de doelspier). Je kunt straps...

    Straps Guide: Alles wat je wilt weten over lift...

    Laura Geurtsen

    Je gebruikt straps wanneer de spieren in je onderarmen of handen, die zorgen voor grip, minder sterk zijn dan de spiergroep die je wil trainen (de doelspier). Je kunt straps...

  • Gripkracht: De Essentiële Kracht bij Bodybuilding en Powerlifting

    Gripkracht: De Essentiële Kracht bij Bodybuildi...

    Gerbert Monteba

    In de wereld van bodybuilding en powerlifting draait alles om kracht en prestaties. Hierbij is gripkracht cruciaal voor maximale groei. Waarom je grip faalt, hoe je sterker wordt en hoe...

    Gripkracht: De Essentiële Kracht bij Bodybuildi...

    Gerbert Monteba

    In de wereld van bodybuilding en powerlifting draait alles om kracht en prestaties. Hierbij is gripkracht cruciaal voor maximale groei. Waarom je grip faalt, hoe je sterker wordt en hoe...

1 van 4